Sådan starter du en surdej op

Er det ikke svært at lave en surdej? Lugter der ikke i hele hytten? Tager det ikke lang tid at fodre og vedligeholde sådan en surdej? Svaret på alle 3 spørgsmål er det samme: NEJ!

At starte en surdej op fra bunden er en super spændende proces. Nogle gange tager det 3 dage og andre gange tager det flere dage. Her kan det være svært at skrive en klokkeklar opskrift, der kan følges til punkt og prikke. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind. F.eks. melet, temperaturen i dit køkken, bakterier i luften osv. Med nedenstående fremgangsmåde har du gode forudsætninger for at lykkes med din surdej – fortvivl dog ikke, hvis ikke det lykkes første gang.

Når du skal starte din surdej op, er det en fordel at bruge klør 5 til at blande tingene sammen, da der sidder mange gode mikroorganismer der, som er gode til at få sat gang i en god surdej. Husk at vaske hænderne inden. Inden du tænker: ‘Ad, det lyder underligt’, så lad mig berolige dig: Det er altså bare mel og vand. De efterfølgende fodringer kan klares med en ske.

Følgende skal du bruge for at starte op

  • 50g lunken vand
  • 25g hvedemel
  • 25g rugmel
  • En gennemsigtig beholder – gerne af glas
  • En elastik

Bland det sammen i glasset og lad stå på køkkenbordet med et klæde over (den skal kunne få luft). Dagen efter rører du i den. Dag 3 tager du 50g af din surdej (smid resten ud) og bland med 50g lunken vand, 25g rugmel og 25g hvedemel. Dag 4 fodrer du med 25g surdej, 50g vand og 25g rugmel og 25g hvedemel.

Sådan fortsætter du hver dag indtil du kan se der er liv og den rejser sig og bobler lystigt.

Sæt evt. gerne en elastik rundt om glasset til der hvor surdejen når til, så er det altid nemt at se om der er sket noget, når du som det allerførste om morgenen kigger til din surdej, fordi du er spændt. Endnu engang kan jeg berolige dig: Det er helt normalt! Det gik fra blot at være en blanding af mel og vand til over natten at være blevet til det vigtigste om morgenen (næst efter at have set om ægtefællen stadig trækker vejret).

Surdejen skal stå på køkkenbordet eller et andet lunt sted med så stabil temperatur som muligt. Sørg for den kan trække vejret. Dette gøres nemmest ved at lægge et bomuldsklæde over. Det kan enten være en ren karklud af bomuld, noget af et viskestykke eller noget fra en gammel t-shirt som du alligevel har overvejet at smide ud. Eller læg låget på klem, hvis det er en beholder med låg. Er den hævet til dobbelt størrelse indenfor 3-5 timer, er den klar til brug.

Hvordan du gør, når du skal bruge den, har jeg beskrevet her.

De første par dage kan den virkelig godt lugte grimt og det er helt normalt. Med tiden skulle den gerne komme til at dufte bedre. Når den dufter af mørk øl/rugbrød sidder den lige i skabet. Den kan til tider godt dufte syrligt og det er også helt normalt. Det er blot et tegn på det er ved at være tid til at fodre den.