Pinsebrød

Inspirationen til dette pinsebrød kom fra den gamle historie om at skulle ud og se pinsesolen danse. Så selvfølgelig blev billedet taget mod himlen for at illustrere solen med sine solstråler. Nåede I også at se pinsesolen danse? Solen stod højt på himlen til pinse i år – det var så skønt at mærke forårsvarmen.

Brødet her er bagt i en gryde. Jeg bruger selv en støbejernsgryde, som har rigtig gode varmeegenskaber. Du kan bruge en hvilken som helst gryde, blot den kan tåle at komme i ovnen. Bemærk, at nogle gryder har en “knop” på låget, som kan være lavet af plast. Hvis det ikke kan tåle at komme i ovnen, kan du lægge dejen på en bageplade og lægge gryden ovenpå med bunden i vejret (hvis ikke der er håndtag af samme plast på gryden).

332 gr. dalarhvedemel
68 gr. fuldkornsølandshvedemel
300 gr. vand
80 gr. surdej
10 gr. salt

Bland vand, mel og surdej sammen i en skål og lad det stå i 20 minutter.
Kom salt i og ælt det godt ind i dejen med fingrene og lav nogle stretch and folds indtil den har samlet sig godt. Lad den stå i 30 minutter.
Lav stretch and fold. Lad stå i 30 minutter.
Lav stretch and fold. Lad stå i 2 ½ time. 
Vend dejen ud på bordet og lav en pre-shape. Lad stå utildækket i 30 minutter.


Lav final-shape og læg dejen i en meldrysset hævekurv og kom den direkte på køl. Ris- eller majsmel (eller anden glutenfri mel) er bedst til denne opgave. Dog kan almindeligt hvedemel også godt bruges
Lad stå på køl i +10 timer (den kan sagtens tåle at stå op til 48 timer)
Varm gryden op sammen med ovnen i 45-60 minutter ved 230 grader. 
Kom dejen direkte fra køl op i gryden og rids det, hvis du ønsker det. Jeg bruger enten et barberblad eller en skalpel (kan købes på apoteket). På den måde kan du styre, hvor brødet åbner sig og samtidig ridse mønstre i brødet som jeg har gjort her
Bages i 20 minutter med låg på. Herefter tages låget af og brødet bages færdigt i ca. 20 minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.