Opbevaring, fodring og klargøring af surdej

Se her hvordan du starter en surdej op.

Opbevaring

Her beskriver jeg, hvordan du opbevarer, fodrer og klargør sin surdej til bagning.

Surdejen kan du lade stå på køkkenbordet, hvis du bager jævnligt. Så skal den helst fodres hver dag (eller ihvertfald hver anden).

Er du weekend-bager, har du mulighed for at sætte en “moder”-surdej på køl. Så skal den blot fodres 1 gang ugentligt.

Fodring af surdej

Når du skal fodre din surdej, er det en god huskeregel, at du skal tilføje lige dele vand og lige dele mel til din surdej. Jeg fodrer altid med halv hvedemel og halv rugmel/fuldkornsmel. Rugmel/fuldkornsmel indeholder mere næring og gør helt bestemt noget godt for din surdej.

Skal du fodre din surdej, gør du det i forholdet 1:10:10 (surdej:vand:mel). F.eks. 5g surdej, 50g vand og 50g mel. Dette gælder både for den på køl og den på køkkenbordet. Denne proces følger du, hvis du ikke skal bage lige nu, men blot ønsker at holde den i live.

Klargøring af surdej til brug

Skal du gøre din “moder”-surdej fra køleskabet klar til bagning, skal du dagen før tage den surdejsmængde fra du skal bruge. Denne blander du i forholdet 1:2:2 (surdej:vand:mel). F.eks.: 25g surdej, 50g vand og 50g mel og lader stå på køkkenbordet. Måske der er behov for at fordre én gang til ligesom nedenfor, inden du skal bage. Det kommer lidt an på hvor hurtigt surdejen er klar. Det lærer du, når du har prøvet det nogle gange. Melet, temperaturen osv. har en betydning. Så her kan jeg ikke give dig præcise tider på hvornår den er klar.

Skal du gøre din “køkkenbords”-surdej klar, skal du 2-5 timer inden du skal bruge den, fodre den. Dette gør du i forholdet 1:2:2 (surdej:vand:mel). F.eks.: 25g surdej, 50g vand og 50g mel. Så bør den være klar til brug efter 2-5 timer.

Du ved når den er klar til brug, når den har hævet til dobbelt størrelse (sæt gerne en elastik rundt om glasset, til der hvor surden går til når du har fodret den, så kan du hurtigt se, om den er hævet til det dobbelte).

2+

0 tanker om “Opbevaring, fodring og klargøring af surdej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *