Dette brød med groft Dalarhvedemel, indeholder 25% groft mel. Tipo00 og hvedemel sørger for godt opbag og Dalar sørger for en god smag.
- 150g Tipo00
- 150g hvedemel
- 100g groft Dalarhvedemel
- 100g surdej
- 290g vand
- 12g salt
Bland mel, vand og surdej sammen og lad det stå i 40 min (autolyse/fermentolyse). Tilsæt salt. Rør på maskine ved lav/medium hastighed i 8-10 min. Kom dejen i en passende skål, bøtte eller hvad du plejer at bruge. Jeg bruger selv en condibøtte.
Lav 2 sæt coilfolds indenfor de næste 2 timer. Lad hæve på køkkenbordet i nogle timer (regn med 2-4 timer yderligere udover de første 2 timer). Når der er gået 3 timer fra du kom dejen i skålen, kan du klippe en lille luns dej af og lægge i et glas med lunken vand. Når den stiger til overfladen, er dejen klar til pre-shape.
Efter pre-shape hviler dejen utildækket i 30 min og der laves final-shape og kommes i hævekurv. Herefter 15-30 min hvile inden det kommer på køl.
Denne har stået på køl i 20 timer.
På bagedagen: Ovn, stål og bradepande (i nederste rille i ovnen) varmes op i 1 time ved 270°. Tag dejene fra køl, kom det forsigtigt over på noget du kan transportere det ind i ovnen med (pizzaspade, kombispade e.lign.). Drys evt. med lidt mel og fordel det, så der ikke ligger klumper af mel. Rids det og sæt det ind i ovnen.
Samtidig smides der 1 liter kogende vand i bradepanden og der skrues ned til 230°. Bag i 20 min.
Herefter fjernes bradepanden med vand og brødet bages i yderligere 20-25 min ved 240° indtil det har opnået den afbagning du godt kan lide. Afkøles på en rist.