Boller med ruggryn

På min shoppetur hos Skærtoft Mølle stødte jeg på valsede ruggryn. De blev smidt med i kurven sammen med de øvrige varer. Deres stenkværnede og sigtede Manitoba med hele 16% protein, er en vildbasse. Derudover købte jeg hele rugkerner og ølandshvedekerner. Jeg maler altid mit fuldkornsmel selv – både til alm. surdejsbrød/-boller og til rugbrød. Det giver en fantastisk smag og giver power til dejen. Manitobaen kan absorbere ret så meget vand – det giver et saftigt brød.

Vidste du, at når du bestiller mel fra deres hjemmeside, så er det friskmalet når du modtager det? Manitobaen var malet 2 dage før modtagelse – det kan næsten ikke blive mere friskt (medmindre man maler selv selvfølgelig).

Ruggryn kan bruges til flere ting – herunder også til brød. Første forsøg synes jeg blev vellykket og i dag gentog jeg så succesen.

Til disse boller (16 stk) har jeg brugt følgende:

500g Fintsigtet Manitoba
150g Fuldkorns ølandshvede
50g Fuldkorns Rugmel
75g Ruggryn
140g Surdej
20g Salt
700g Vand (+ det løse)

Starter altid med 30 min autolyse (mel+ruggryn og vand blandes sammen). Surdej i og 30 min. senere skal dejen æltes. Her justerer jeg vandmængden og kommer saltet i.


Når dejen er færdigæltet, kommes den i en bøtte og jeg laver nogle coilfolds med ca. 30 min mellemrum. Når dejen er færdighævet, kommes den på køl til dagen efter.


På bagedagen varmer jeg ovn og bagestål op til 250° i 45 min. Dejen tages ud 30-60 min før de skal bages. Dejen hældes ud på bordet, der er drysset med lidt mel, og dejen hakkes ud med en dejspartel. Jeg bager 8 boller pr. plade.


Bollerne bliver lige ‘dyppet’ i bøtten med solsikkekerner (sesam, græskarkerner m.fl. kan også bruges), så de er i bunden af bollen. Bages i ca. 20 min. Jeg bruger alm. over-/undervarme med ventilator (ikke varmluft). Ingen damp.

Jeg synes ruggryn giver en fantastisk god smag til de færdige boller. En blød og saftig krumme med en dyb smag af rug. Jeg er kæmpe fan!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.