Baguettes med surdej og ølandshvede

Disse baguettes med surdej og ølandshvede er virkelig lækre!

Vi serverede dem sammen med noget olivenolie med forskellige krydderier i, som man kunne dyppe i. Surdejsbrød og olivenolie… Det er altså ret lækkert. Blandingerne, der kom i olien, var ‘Toscana Dip’ og ‘Brød Dipper’ fra Mandala Organic (reklamelink). De har nogle vildt lækre produkter.

Prøv også gerne deres ‘Bearnaise Dip’ eller ‘Rigtige Rødder’ rørt op med Creme Fraiche. Det er så skønt til chips eller grøntsagsstænger.

Inspirationen til opskriften til disse baguettes er hentet hos Diablosteel (reklamelink). Jeg brugte fuldkornsølandshvede istedet for almindelig fuldkornshvede og har ændret lidt i fremgangsmåden ved bagning. Ølandshvede synes jeg giver en lidt anden smag – jeg er ret pjattet med smagen af ølandshvede og gør samtidig noget lækkert for krummen.

Opskriften giver 4 stk. baguettes.

  • 150 g surdej
  • 525 g lunken vand
  • 600 g hvedemel
  • 150 g fuldkornsølandshvedemel
  • 23 g salt

Bland 450 g vand med surdejen. Tilsæt alt melet og bland det kort sammen, så alt melet er fugtet. Lad det nu stå tildækket i 30 min. Det der sker nu er en autolyse (det kan du google og læse mere om).

Tilsæt salt og ælt dejen godt sammen i ca. 7 min. Kom nu resten af vandet i (75g) og ælt det godt igennem til det slipper skålens kant og dejen kan bestå glutentesten.

Kom dejen over i en plastikskål eller bøtte (jeg bruger en 3 liters condibøtte). Sørg for at have våde fingre – det gør arbejdet meget nemmere. Lav nogle stretch and folds (der kan du google hvad er) og gør dette hver halve time de næste 3-4 timer. Dejen skal øge sin volumen med omkring 30%. Temperaturen spiller ret meget ind, så hvis dejen har nået de 30% allerede efter f.eks. 2 timer, så er det bare sådan det er. Her er det vigtigere at kigge på dejen end på uret.

Sæt dejen på køl i +12 timer.

Sæt en bradepande på nederste rille i ovnen og læg dit bagestål på en rist på midterste rille og varm ovnen op til 250 grader i 45-60 min. (alm. over-/undervarme). Imens tager du dejen ud af køleskabet, drysser lidt mel på bordet og deler dejen i 4 stykker (4 x 350 g). Kom lidt mel ovenpå og lad dem ligge utildækket i 10 min.

Form dem til baguettes og læg dem på bagepapir på den plade du plejer at bruge til at transportere dej ind i ovnen på. Her skal de hvile 20 min. Der findes mange Youtube videoer, der viser, hvordan man former baguettes.

Lige inden du sætter brødene i ovnen, kan du ridse dem med en skarp kniv. Måden at gøre det på kan du også finde utallige videoer omkring.

Sæt brødene ind på bagestålet og smid en kop kogende vand (ca. 1,5 dl) i bradepanden og skynd dig at lukke ovnen igen. Vandet sørger for der bliver lavet damp. Det er med til at gøre dem sprøde. Bag dem i 10 min.

Skru ovnen ned til 210 grader og bag dem færdige i ca. 15 min indtil de har fået en god farve.

Afkøles på en bagerist.

TIP: De kan fint fryses ned. Når du skal bruge dem, tør du dem op på køkkenbordet. Forvarm ovnen til 200 grader. Giv dem en tur under vandhanen og varm dem i ca. 10 min. indtil de er sprøde igen. Så er de næsten lige så gode som nybagte.

0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *